Psarna Figaro & Dingo Slovenija - FCI / KZS

                 Razvoj pasjega mladiča

Priporočljivo je, da lastniki za brejo samičko v njeni brejosti in tudi, ko samička že rodi še posebej lepo skrbijo za njeno prehrano, bivanje, udobje in kondicijo kajti v njenem trebuščku in še pozneje, mladi cotončki občutijo vse kar občuti in čuti njihova mama.

COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR

Ko psički pokukajo na svet se med seboj lahko razlikujejo po velikosti in teži, so popolnoma gluhi, brezzobi, slepi in samo njihov instinkt in vonj jih vodita do maminega mleka. V prvih dneh življenja pasji mladiči 90 odstotkov časa prespijo, preostalih deset pa se prehranjujejo. Mladiči ne morejo uravnavati telesne temperature, popolnoma so odvisni od toplote svoje matere in skrbnosti vzreditelja, da poskrbi za toplo sobno temperaturo. Mladiček v najslabšem primeru - ločen od svojega toplega gnezda in mame lahko umre zaradi hypothermia –podhladitve. Mleko v prvih 48 urah ki ga mati proizvede, imenovan kot kolostrum, je zelo pomemben za mladičke ker je bogat s protitelesi, ki zagotavljajo pasivno imunost in pomagajo zaščititi mladičke pred raznimi boleznimi v prvih tednih življenja.

COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR

Tretji teden v življenju prinaša velike spremembe mladičkom. Večina mladičev prve dva tedna ne hodi ampak se plazijo da bi prišli do maminega mleka ali njenega toplega zavetja. Kmalu po tem času se začnejo dvigovati in trenirati svoje mišice, ki jih kaj kmalu tudi usposobijo za kobacanje nato pa pravo hojo. Bombažki spregledajo v večini 13. dan svojega rojstva, njihovi ušesni kanalčki se začnejo odpirati nekako v koncu drugega ali začetku tretjega tedna takrat mladički pokažejo že izrazito boljše dojemanje prihoda mame z mahajočimi repki in cviljenjem. Mladiči so snažna bitjeca in že ko shodijo njihov nagon zahteva, da začnejo potrebo opravljati čim dlje od svojega ležišča. Skratka v tem času že dojemajo da poleg mame in sorojencev obstaja tudi zunanji svet, zato je pomembno, da že imajo prve stike z ljudmi. To je tudi čas hitrega telesnega in senzoričnega razvoja, v katerem mladički že gredo od popolne odvisnosti od mame in doživijo nekaj samostojnosti. Začnejo intenzivnejše spoznavati svoje okolje, igrače in igro s svojimi vrstniki in okušati hrano iz mamine posode. Mladička v tem obdobju zelo srbijo dlesni dokler mu ne zrastejo njegovi prvi mlečni zobki nekje 5-6 tednu.

COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR

V četrtem tednu se začne obdobje socializacije... V tem času že pri samici primanjkuje mleka, mladički pa potrebujejo vse več energije to je najprimernejši čas, da mladiči pričnejo uživati v celoti trdo hrano. V tem obdobju se tudi celotno leglo posveti igranju preko katerega se uči vseh veščin, ki jim bodo nujne potrebovali v svojem življenju. Pri šestih tednih se pojavijo pri mladičih prvi znaki nagona v katerem poskušajo na vse načine uveljaviti svojo premoč med seboj. V osmem pa vse do dvanajstega tedna gredo mladički pogosto skozi fazo ¨strah obdobje¨in je zelo pomembno mladičku predstavit novo okolje, novo igračko, novega ljubljenčka, novi zvok, novi obisk nove izzive skratka vse novo na prijazen human način. V tem obdobju se mladičku ukoreninijo slabe izkušnje globoko v spomin in lahko neprijetno situacijo ponese seboj v starejša obdobja, ki jo ne pozabi mogoče nikoli.

COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR

Ko je najranljivejša faza odraščanja mimo je tudi najprimernejši čas da mladiček dobi nove skrbno družino novi dom in novo okolje. Kar pa še ne pomeni, da je razvoj mladiča zaključen. Da mladič odraste je potrebno še veliko postoriti. On se šteje za odraslega dokler ne gre skozi več razvojnih obdobij in doseže enega leta svoje starosti. Spolno zrelost tako samci kot samice dosežejo do devetega meseca starosti.

                  Nakup pasjega mladiča

Pasji mladič prihaja v vaš dom ne za en dan temveč več ali manj za 15 let. Nakup pasjega mladiča naj bo to vaša zdrava, odločitev.

Spoštujte mladička, saj da je dozorel v starost, ko ste ga prevzeli vi je potreboval čas v kočljivi fazi odraščanja pri svoji mami in vzreditelju. Pasja mati je vložila v svoje leglo, vsakega mladiča veliko nege, skrbi in vzgoje v obdobju bivanja v domačem gnezdecu je tudi vesten vzreditelj naredil vse za dobrobit mladičev in cele pasje družine. Ne gre pozabit, da je v zdravo vzrejo potrebno vložit veliko financ že v samem začetku se pravi ob nakupu kvalitetnih vzrejnih zdravih staršev porabiš ogromno denarja, ki pa ga je bilo potrebno varčevati tudi več mesece ali let. Vzreditelju ni podarjen noben mladič ne da bi vanj vložil celega sebe. In hudo narobe bi bilo, da bi ves ta vložen trud in skrb, botroval žalostni konec mladiča zaradi prenaglega, neodgovornega nakupa.

COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR   COTON DE TULEAR

COTON de Tulear Mladički Coton de Tulear iz domačega legla naše psarne FIGARO & DINGO so ob odhodu v novi dom vselej zdravstveno pregledani, "razglistani" in cepljeni z vsemi potrebnimi cepivi. Prodajajo se s pogodbo in FCI rodovnikom. V psarni Figaro & Dingo poskrbimo, da gredo psički v roke lastnika, kar se da civilizirani. A že ob samem rojstvu naših cotonov se trudimo, da psički živijo nadvse udobno in v toplem domu. Najprej se spoznajo z nežnimi dotiki in različnimi glasovi. Ko začnejo hoditi jih uvajamo v novo okolje, spoznavamo z novimi zvoki, kot so: fen, sesalec, hrup avtomobila. Seznanimo jih z novimi predmeti, različnimi igračami. Psičke Cottone postopoma navadimo opravljati higieno na določen prostor. Ko psički dobijo nove izbrane lastnike, so ti že seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami.

Našim malim mladičkom, kateri odhajajo v novi topel "domek" želimo nadvse lepo, udobno ter dolgo pasje življenje. Vsi novi lastniki malih cotončkov, pa naj bodo odgovorni in naj se zavedajo, da je to živo bitje in ne "igrača", ki se jo naveličaš in jo nato zavržeš. To so psički, ki potrebujejo zelo malo in vrnejo zelo veliko. Lastnikom želimo tudi čim več srečnih in zadovoljnih uric z novo malo belo kepico.

 
design, logo, oblikovanje, izdelava spletnih strani in sodobnih trgovin by easysplet.si - spletno podjetje sodobnih rešitev™